Thursday, February 4, 2016

SELAMAT HARI LAHIR ANAKANDA MUHAMMAD ZAFRAN... 3 TAHUN!


Haiii... Selamat Hari Lahir Muhammad Zafran Bin Mohd Hakim
Sudah Berusia 3 tahun.. selamanya cinta sentiasa sayang..
Ayah doakan Zafran menjadi anak yang soleh, taat ibu bapa dan diberkati sepanjang kehidupan..
Sempena hari lahir ini.. Ayah nak cerita sikit apa yang jadi 3 tahun lepas

Saat Ibu nak melahirkan zafran.. ianya berlaku tanda kelahiran pada hari sabtu.. ketika itu pagi hari.. orang semua tengah bersarapan... tapi Ayah releks je sebab baru tanda... tiada sakit-sakit lagi.. hahahah! nampak cam releks kan.. dalam hati je sapa yang tahu... kemudian selepas sarapan pagi.. ayah siap-siapkan semua barang dan pergi ke hospital ampang.. 

Sampai wad kecemasan masa tu.. ibu gi check dulu.. sementara tu ayah tunggu luar.. selepas check ibu kasi ayah kene masuk wat sebab dah bukak 2cm... so kena la angkut barang bawak sampai ke wad.. tengok jam dah masuk tengahari.. ayah pun naik ke wad.. sampai habis waktu.. ketika itu.. waktu melawat dah habis so ayah kene la tunggu esok untuk masuk.. doktor dengan nurse tak kasi teman ibu.. katanya diorang yang akan jaga.. sabar aje lah.. tapi tak kasi ayah balik.. adeh! acaner tu.. udahnya.. ada port baek untuk ayah rehat..


Inilah port ayah tido .. hahaha baekkk punye!

Sehinggalah keesokan harinya.. hari ahad.. ibu mesej bagi tau doktor akan check balik pukul 8pagi.. so ayah pun tunggu gak la.. tak sempat la nak balik umah.. ayah pun tunggu .. pergilah sarapan sorang-sorang.. tengah sarapan ibu call.. ibu kata kat ayah.. doktor suruh balik .. adeh! balik ke? adoi aii... dah kemas barang semua balik rumah tengahari tersebut.. padahal dah bukak 4cm. sabar aje lah... so ayah ngan ibu pun baliklah rumah...

Berehatlah kami dirumah tu... sehingga pada waktu petang ke arah maghrib.. ibu bagitahu ayah.. dah mula kerap sakit-sakit.. ayah kata takpe.. kita tunggu kalau sakit tu 10min sekali.. sesudah maghrib tu. ibu kata sakit dah kerap.. adoii.. baru tengahari tadi balik dari hospital.. dah kena pergi balik.. penatkan? dugaan,,, 
maka selepas kul 9 lebih baru ayah bawak ibu gi hospital. sesampai di hospital.. check dan terus tahan wad.. sehingga kul 12 lebih.. urusan kemasuk wad selesai.. ayah? ayah lepak port baekk tu la.. apa lagi.. wakakakakk!! 

Sesedar dah pagi.. ibu mesej bagi tahu nak masuk labor room.. wad bersalin kata melayu jati.. cepat-cepat sarapan terus pergi kat ibu.. tengok jam dah pukul 9 pagi.. bukaan sehingga 6 cm.. maka terus la masuk wad bersalin.. tengok ibu tengah mengerang sakit.. ayah pun terus temankan ibu.. doktor ulang alik keluar masuk wad bersama nurse... setiap masa check... akhirnya setelah 2 jam didalam wad bersalin.. ibu dah mula merasakan baby nak keluar.. tekanan sakit itu seperti sukar dibayangkan.. ayah masa eksiden motor dulu tak la rase camni sakitnya... perit.. pegang ibu.. peluk ibu.. bacakan selawat ibu.. segalanya.. kata-kata semangat.. akhir sampai kemuncak.. baby dah nampak keluar dipintunya... untuk keluar ke dunia.. melihat dunia... kuasa ALLAH tu memang power sesangat.. sukar digambarkan bagaimana bayi yang nampak cam lembik-lembik je.. bila keluar je ke dunia.. seperti belon yang ditiup.. kembang.. dan keluarlah baby selepas hampir 30min bertarung... yeahh! ayah nampak itu jihad seorang ibu.. selalu tengok tv je.. keh keh keh!!
yeahhhh!!! Ayah dah jadi seorang bapa !! nampak tak? excitedkan.. ayah yang macho lagi gagah perkasa ini menangis kesyukuran kegembiraan.. tak terkata dengan menaip ini.. 

Dan akhirnya.. anak ayah pun bersama ayah dan ibu.. ibu masih letih tapi masih mampu tersenyum yang lawa macam mula-mula kahwin dulu.. alahhh romantik sangatkan.. hahahah!

Dan itulah dia.. pengertian saat anak pertama ayah.. 4 Februari 2013. maka MUHAMMAD ZAFRAN BIN MOHD HAKIM lahir ke Dunia.. sesungguhnya amanah ini dipikul dengan penuh bertanggungjawab...
Semoga anak ayah ini terus diberkati dipermurahkan rezeki! dan menjadi seorang lejen macam ayah.. 

eh ! eh! eh! Nak tengok la budak kecik ni


















No comments: